ale ja już na to zbieram ale mam nadzieje że na dzień dziecka coś wyrwę tak więc nic drożeszego nie wchodzi w grę A i nie martw się ja też mam dwie lewe ręce i kumpel pomagał mi wszystko rozprowadzić
Witam, ma problem może jest mi ktoś w stanie pomóc! Jestem świeżo po wymianie rozrządu z wałkami i pompą wody oraz paska wieloklinowego i mam następujący objaw przy ruszaniu lub czasami przyśpieszaniu na 2-jce, ale nie zawsze dochodzi z pod maski metaliczne brzęczenie krótkotrwałe ale dość głośne i bardzo irytujące. Ponadto pierwszy rejs zakończył się powrotem do warsztatu z powodu uszkodzenia (nadszarpnięcia) paska wieloklinowego. Mechanik powiedział, że jakieś sprzęgiełko w alternatorze jest skopane i przy gwałtownym wzbudzeniu alternator uszkodził pasek i historia może się powtórzyć co w konsekwencji prowadzi do konieczności naprawy alternatora (rzeczywiście pomierzenie ładowania wskazało mi wartości w granicach 12,5-12,8.
Sprzęgiełko alternatora musisz wymienić jak najszybciej (koszt około 500 zł z robotą), a ten metaliczny dzwięk to na skutek padniętego sprzęgiełka może być urwany napinacz paska wielorowkowego, taki z amortyzatorem (koszt około 350 zł) i on goni i lata na wszystkie strony, prowadząc do zniszczenia paska i innych podzespołow.
Potwierdzam opinię kolegi piteros-a.... zaskoczony zostałem "takim dziwnym dźwiękiem" na skrzyżowaniu z włączonym kierunkowskazem i wciśniętym pedałem hamulca... (zwiekszone obciażenie alternatora).... sprawdziłem to jeszcze na innych skrzyżowaniach oraz na postoju przy włączonych wszystkich mozliwych odbiornikach prądu... Ww. odgłosy nasilały się przy uruchamianiu zimnego silnika.... oraz w sytuacjach jak wyżej.... Mechanik po sprawdzeniu oznajmił 8) - napinacz alternatora z kółkiem ze sprzęgiełkiem alternator.... w trakcie wymiany doszedł jeszcze pasek wielorowkowy oraz tulejka napinacza.... całkowity koszt (części + robocizna) 274 zł. :? ... i lata aż miło.... :lol:
Nie usuniecie tej usterki jest o tyle ważne że po 1' - ładowanie jest mniejsze, 2' - może dojść do uszkodzenia paska wielorowkowego.... i braku ładowania... oraz wielu innych rzeczy przez zerwany pasek...
Życzę szybkiej naprawy [/b]
Komentarz